Прочетете ощеНяма по-подходящ ден от 18 април за отварянето за

...
 Прочетете ощеНяма по-подходящ ден от 18 април за отварянето за
Коментари Харесай

Изящната красота на “Ирини“ радва пловдивчани и туристи от днес

 
Прочетете още
„ Няма по-подходящ ден от 18 април за отварянето за гости на Късноантичната постройка „ Ирини ” – Международния ден за запазване на  паметниците на културата, разгласен с решение на ЮНЕСКО. Благодаря на Посланическия фонд за опазванае на културното завещание към Държавния департамент на Съединени американски щати, че през 2003 година избраха точно нашия план всред доста други.  Тази постройка е извънредно скъпа, тъй като е единствената съхранена жилищна постройка от Античния Филипопол ”, сподели шефът на Общинския институт „ Старинен Пловдив ” Елена Кантарева-Дечева.

Тя напомни, че през 2017 година – постройката е придобила статут на сериен обект дружно с Малката и Епископската базилики, които година по-късно бяха вписани в индикативната листа на ЮНЕСКО за международно културно завещание на България.

„ Днес обектът се ръководи от „ Старинен Пловдив ” и основава опция да предложим на туристите един неповторим културен маршрут.  „ Ирини ” е знак на възобновление и ново начало. Обектът е врата във времето, нова перспектиква, прозорец към бъдещето. Ирини значи „ мир ”, нещо, от което толкоз доста се нуждаем ”, сподели Елена Кантарева-Дечева пред гостите, изпълнили до краен лимит пространството на експозицията в подлез „ Археологически ”.

От името на Община Пловдив поздравления към екипа сервира зам.-кметът по превоз Савина Петкова.

„ Днес отваря порти следващият обект, с който демонстрираме отношението си към културно-историческото завещание. Какъв по-хубав подарък за 55-годишнината на общинския институт „ Старинен Пловдив ” от откриването на „ Ирини ”, сподели Петкова и не скри насладата си, че може да показа тържественото събитие с всички посетители.

Представителят на Посолството на Съединени американски щати у нас Джефри Уайншенкър изненада присъстващите с послание, което стартира на български.

„ Този ден е алегоричен – 55 години „ Старинен Пловдив ”, 20 години – постройка „ Ирини ”, 3 година от откриването на Епископската базилика, 120 години от установяването на дипломатически връзки сред Съединени американски щати и България. Нашето партньорство стартира преди 20 години и се гордеем, че с помощта на него беше непокътнато това изтънчено културно завещание. Надявам се, че обектът сполучливо ще бъде вписан в листата на международното културно завещание на ЮНЕСКО. С неспокойствие чакам да доведа децата и фамилията си тук, с цел да видят тази хубост ”, сподели дипломатът.

След това тържествените празнувания на Международния ден за запазване на паметниците на културата се придвижиха в Епископската базилика, където своите поздравления насочи и Нанси Шилър от „ Америка за България ”, фондацията, подкрепила основаването на посетителския център и спасяването на мозаечното завещание.

После концерт изнесе Академичният национален хор при АМТИИ „ Проф. Асен Диамандиев ” с началник проф. Костадин Бураджиев.



 

   
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР